Natuur

Halfnatuurlijk park

De bovengrondse mijninstallaties liggen verspreid in een 25 ha grote groenzone omringd door drie terrils of steenbergen. Dankzij het herbestemmingsproject kon deze plek heringericht worden tot ruimtes ter ontdekking en ontspanning.
 
Je kunt hier alleen of onder leiding van een natuurgids de bijzondere fauna en flora ontdekken die de getuigen van ons mijnverleden hebben ingepalmd. De eerste en oudste steenberg is een platte terril, die je gemakkelijk kunt beklimmen. Bovenop de terril kun je de bovengrondse mijninstallaties vanuit een heel aparte hoek bekijken.
 
Via de herinneringsdreef, die aangeplant is met boomsoorten uit de twaalf landen die slachtoffers te betreuren hadden bij de mijnramp van 8 augustus 1956, kom je bij de tweede terril. Hier ligt ook een theater in het groen.
 
De derde en hoogste kegelvormige terril ten slotte, bereik je via een spectaculaire hangende loopbrug van hout en metaal, die zich bevindt boven de rue de la Gare. Bovenop de 250 m hoge terril ligt een uitkijkpunt, vanwaar je een weergaloos panoramisch uitzicht over de hele streek hebt.
 
NIEUW: je kan de natuurwandeling per fiets over de terrils ontdekken door het downloaden van de brochure "De Gueules Noires en Espaces Verts".
 

 

Onze bezoeken aan de drie terrils

Fauna & Flora

Een kijkje in een heap genoeg om de term "Pays Noir" te ontkennen. Getuigen winning van steenkool in het verleden, de steenbergen zijn nu diverse semi-natuurlijke sites. Groene longen in een omgeving gekenmerkt door zware industrie, hebben zij een bepaalde habitat. Met onze natuurgids neemt u de paden en ontdek hoe deze zwarte bergen werden gekoloniseerd door de bloemen, struiken, bomen, let op de rotsen (Shale, zandsteen, ...) waaruit ze bestaan, op zoek naar fossielen.