ONZE MUSEA

 
  • Het Industriemuseum

    Dit museum kreeg onderdak in de oude lokalen van de douches en vertelt, aan de hand van de museumcollecties de economische, sociale en technische geschiedenis van het Waalse industriebekken van Haine-Sambre-et-Meuse. Vroeger stond deze collectie in de Forges de la Providence in Marchienne-au-Pont. Een plaatwalser uit halfweg de 19de eeuw, stoommachines, dynamo’s, of een elektrische tram uit 1904 behoren tot de grote blikvangers van dit bezoek. De kleedkamer van de mijnopzieners, een reconstructie van de zaal der gehangenen en een lampenhuis vervolledigen dit bezoek.

  • Workshops

    De oude stoomhamers uit de smederij van La Providence in Marchienne-au-Pont hebben een nieuwe thuis gekregen in de voormalige werkplaatsen van de steenkoolmijn. Met de steun van het Commissariaat-generaal voor Toerisme werden de nieuwe smederij en de gieterij uitgerust met moderne werktuigen. Hiermee kunnen de ambachtslui originele stukken vervaardigen. De bezoekers kunnen in deze erg authentieke omgeving een smeedworkshop bijwonen, waar de gitzwarte machines schril contrasteren met het felle licht van de smidsovens, waar een scherpe geur van steenkool hangt en het geluid van de hamer op het aambeeld overheerst.

  • Het Glasmuseum

    Het Glasmuseum heeft een onderkomen gekregen in het hedendaagse gebouw van staal en glas naast het lampenhuis. Je krijgt de verzamelingen op een originele manier te zien, namelijk in omgekeerde chronologische volgorde. Als bezoeker vertrek je bij hedendaagse werken en reis je terug in de tijd.