Een must voor uw groep
Erkend als werelderfgoed door de UNESCO, is de Bois du Cazier een onontbeerlijke bestemming voor uw uitstap. Hebt U een ochtend, een middag of een hele dag ter beschikking?
Het boeken van rondleidingen en workshops is nodig en dient te geschieden per post, fax of e-mail. Om uw bezoek goed voor te bereiden, kan U onze brochure over groepsbezoeken op de website raadplegen.
De krachtlijnen van een bezoek aan de Bois du Cazier zijn, onder meer, de volgende:
ESSENTIAL
Deze plaats werd getekend door de geschiedenis, ze behoort sinds 2012 tot het UNESCO wereldpatrimonium.
GOURMET
Koffie pauze en toeristische menu's. Men kan er gezellig vertoeven.
TOEGANKELIJK
Goed toegankelijk, zone drop-on drop-off, grote parking.
COACH
Speciale voorwaarden voor autobussen (neem contact met ons op).
Onze programma's voor groepen volwassenen
Een grote klassieker: In de voetstappen van de mijnwerker

Vergezeld van onze gids, kan u de voetstappen van de mijnwerker volgen. Elke dag daalden ze neer naar het binnenste van de aarde om er het zwarte goud te onttrekken dat de rijkdom van Wallonië betekende in de 19de en begin van de 20ste eeuw. Vanaf de grote ingangspoort van de oude kolenmijn volgt u het dagelijks traject van de mijnwerker naar de portiersloge waar hij zijn nummerpenning ontvangt. Daarna volgen we hem naar de ‘zaal der gehangenen’, dit is de kleedkamer, en de lampenzaal, waar hij zijn penning omruilt tegen een lamp. Vandaaruit gaat hij naar het schachtgebouw. De bovengrondse installaties tonen ons hoe de mijn werkte, we zien de karakteristieke schachtbokken of liftschachten. Daar krijgen we meer inzicht over de omstandigheden van de tragedie van 8 augustus die het leven kostte aan 262 mannen van 12 nationaliteiten. Het bezoek eindigt in de Ruimte van 8 augustus 1956, gewijd aan de migranten. Daar kunnen we een korte filmprojectie zien met getuigenissen van oud-mijnwerkers en redders. De Bois du Cazier behoort tot het werelderfgoed van de Unesco als belangrijkste mijnsite van Wallonië, erkend voor zijn authenticiteit en integriteit, twee kwaliteiten die U zal terugvinden tijdens ons geleid bezoek! Bezoeken zijn mogelijk in het Frans, Nederlands (Vlaamse gidsen) Engels, Italiaans en Duits.
Het rijke industriële verleden van Wallonië

In de 19de eeuw is Wallonië een van de sterkst geïndustrialiseerde regio’s ter wereld. Aan de hand van oude machines, een film over het industriële verleden en archiefdocumenten roept het Industriemuseum deze periode opnieuw voor de geest. Tot slot van je bezoek aan het museum krijg je in de smederij een demonstratie van het oude smeedambacht.
Voor de natuurliefhebbers: een begeleide wandeling op de steenbergen of terrils

Een blik op de omgeving is voldoende om de uitdrukking ‘Het Zwarte Land’ te ontkennen. Vroeger waren deze terrils stille getuigen van de steenkoolwinning, nu zijn ze diverse semi-natuurlijke sites. Het zijn groene longen geworden van een omgeving gekenmerkt door zware industrie. Zij hebben een bepaalde biotoop. Met onze natuurgids volgt u de aangelegde paden en ontdekt u hoe deze zwarte bergen werden gekoloniseerd door bloemen, struiken, bomen. Let op de rotsen (leisteen, zandsteen, ...), u kan er fossielen vinden. Bezoeken in het Nederlands en Frans, terrein niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
Tussen Kunst en industrie: het Glasmuseum

Wallonië was ook beroemd om zijn glasbedrijven. Het museum biedt bezoekers aan om het glas in al zijn facetten te ontdekken. De gids presenteert de materialen en gereedschappen. Hij spreekt over de sociale strijd van de negentiende en twintigste eeuw. Er zijn ook opmerkelijke archeologische en hedendaagse stukken te bewonderen. Het bezoek eindigt met een demonstratie van glasblazen met een lasapparaat. Bezoeken in het Nederlands, Frans, Engels.