fbpx

Fête de la gratuité

Voor de vijfde verjaardag van de erkenning als Werelderfgoed van de Bois du Cazier, belangrijkste mijnsite van Wallonië

In aanloop naar de vieringen in het licht van de 61e verjaardag van de ramp van 8 augustus 1956 en op de 5e verjaardag van het feit dat de grote mijnsites van Wallonië zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, stelt de Bois du Cazier op 6 augustus e.k., in partnerschap met de vzw "Arts et Publics", een reeks animaties voor die de site in al zijn facetten, zowel de musea als het beboste domein, belichten.

Twee thematische bezoeken
10:30: "Art social et Mémoire" door Alain Forti, conservator
15:00: "Le Bois du Cazier. Patrimoine mondial" door Jean-Louis Delaet, directeur
De site zoals u ze nog nooit hebt gezien, dankzij twee bezoeken die inzoomen op, enerzijds, de kunstwerken en de opmerkelijke voorwerpen en, anderzijds, op de betekenis van haar uitzonderlijke universele waarde.

Wandelingen langs de terrils
10:30 en 15:00: samen met onze natuurgids wandelen we op zoek naar de geologie en de bijzondere biotoop (flora en fauna) van de drie terrils, tot aan de top van terril nr. 3 die een hoogte van nagenoeg 250 meter bereikt.

Kunst, wetenschap en techniek in het Glasmuseum
13:30, 15:00 en 16:30: begeleid bezoek aan dit museum dat de drieluik steenkool-ijzer-glas op de site van de Bois du Cazier afrondt. De bezoeker maakt er een unieke ontdekkingsreis, helemaal terug in de tijd, naar de oorsprong van dit edele materiaal.

Tentoonstelling "Manoppello om niet te vergeten"
De vereniging "Marcinelle per non dimenticare" zal 40 originele exemplaren van Belgische en Italiaanse dag- en weekbladen presenteren die dateren uit de tijd van de ramp. Ze werden bijgehouden door de families van de 22 slachtoffers die afkomstig waren uit dit dorp uit de Abruzzen. Officiële inhuldiging om 16:00.