Mannen met zwarte gezichten

18 €

En ik meende te begrijpen, hoe weinige mensen met meer afschuw en tegelijk met meer fierheid hun uniform aantrekken, als dit leger van mijnwerkers”. Aan het woord is oud-journalist Gaston Durnez in de artikelenreeks “Mannen met zwarte gezichten” uit De Standaard.
We schrijven oktober 1956. 2 maanden terug, op 8 augustus 1956, vond te Marcinelle de grootste mijnramp uit onze Belgische geschiedenis plaats. 262 mijnwerkers kwamen hierbij tragisch om het leven; onder hen heel wat Italianen.
De Standaard stuurde de vrij jonge journalist Gaston Durnez er op uit. Het resultaat werd een stevig staaltje onderzoeksjournalistiek. Durnez trok mee de schachten in, praatte met nabestaanden, bezocht familieleden, onderbouwde de stukken met stevig bronnen- en cijfermateriaal en stelde zich de vraag hoe zoiets in hemelsnaam plaats had kunnen vinden. Zijn antwoorden wekten heel wat verontwaardiging op.
Met “Mannen met zwarte gezichten” won Durnez de eerste Vlaamse Persprijs. Op de uitreikingsceremonie opperde juryvoorzitter Karel De Witte dan ook dat “Durnez dit maar eens als boek moet uitgeven”.
We zijn vandaag haast 60 jaar verder. Linx+ beantwoordt aan De Wittes vraag. Dit boek is daar het resultaat van. Het geheel is verrijkt met fraaie beelden, annotaties, een voorwoord van Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV) en een interview met Durnez zelf. (less)

INTÉRESSÉ.E ?

Pour toute commande ou question, contactez notre service par mail laboutique@leboisducazier.be

Possibilité de retrait sur place (à la boutique du musée) ou d’envoi de colis moyennant frais BPost.

Catégorie :

Description

Mannen met zwarte gezichten
Ouvrage en néerlandais
Gaston Durnez
Editions Linx
144 pages

 

Avis

Il n’y a pas encore d’avis.

Soyez le premier à laisser votre avis sur “Mannen met zwarte gezichten”

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *